Kako riješiti probleme s utičnicom za slušalice na iPhoneu

Sadržaj:

Kako riješiti probleme s utičnicom za slušalice na iPhoneu
Kako riješiti probleme s utičnicom za slušalice na iPhoneu
Anonim

Ako ne čujete glazbu ili telefonske pozive kroz slušalice, možda ste zabrinuti da je priključak za slušalice na vašem iPhoneu pokvaren. Možda i jest. Zvuk koji se ne reproducira kroz slušalice znak je mogućeg hardverskog problema, ali nije jedini mogući krivac.

Prije nego što odete u Apple Store na popravak, pokušajte sljedeće. Oni će vam pomoći otkriti je li utičnica za slušalice na vašem iPhoneu stvarno pokvarena ili se događa nešto drugo što možete sami popraviti - besplatno.

Iako je ovaj članak o iPhone utičnici za slušalice, mnogi od ovih savjeta također se odnose na modele koji nemaju utičnicu za slušalice. Dakle, čak i ako vaš iPhone nema priključak za slušalice, ako imate problema sa slušalicama ili audioizlazom, ovaj članak možda ima rješenje.

Prvo, isprobajte druge slušalice

Prva stvar koju trebate učiniti kada pokušavate popraviti pokvareni iPhone priključak za slušalice je potvrditi da je problem u vašem priključku za slušalice, a ne u samim slušalicama. Bilo bi bolje da su u pitanju slušalice: obično je jeftinije zamijeniti slušalice.

Najlakši način da to učinite je nabaviti još jedan set slušalica - onih za koje već znate da ispravno rade - i priključiti ih na svoj iPhone. Pokušajte slušati glazbu, telefonirati i koristiti Siri (ako nove slušalice imaju mikrofon). Ako sve radi kako treba, onda je problem u vašim slušalicama, a ne u utičnici.

Ako se problemi i dalje javljaju čak i s novim slušalicama, potvrdite da slušalice rade na drugom uređaju i zatim prijeđite na sljedeći korak.

Očistite utičnicu za slušalice

Mnogi ljudi drže svoje iPhone uređaje u džepovima, koji su puni dlačica koje mogu pronaći svoj put do utičnice za slušalice (ili Lightning priključka, na modelima koji nemaju utičnicu za slušalice). Ako se nakupi dovoljno dlačica ili drugih nečistoća, može blokirati vezu između slušalica i utičnice. Ako sumnjate da su dlačice ili druge naslage vaš problem:

  • Pogledajte u utičnicu za slušalice da provjerite ima li dlačica. Možda ćete morati osvijetliti utičnicu da biste dobro vidjeli.
  • Ako vidite dlačice, puhnite u utičnicu za slušalice ili ispucajte komprimirani zrak u njega (komprimirani zrak je bolji jer nema vlažnost koja je prisutna u dahu, ali nema ga svatko pri ruci). Ovo može biti dovoljno za uklanjanje svega što se nakupilo u utičnici.
  • Ako su dlačice čvrsto stisnute i ne mogu se ispuhati, pokušajte s vatom. Uklonite veći dio vate s jednog kraja štapića. Stavite malo alkohola na kraj s kojeg ste uklonili vatu. Zatim umetnite taj kraj u utičnicu za slušalice. Nježno ga pomičite i pokušajte izvući dlačice.
  • Ako to nije uspjelo ili nemate štapić s vatom, poravnajte spajalicu. Omotajte traku oko jednog kraja, pazeći da ne bude toliko veća od utičnice za slušalice. Umetnite kraj trake u utičnicu za slušalice i zakrenite je nekoliko puta. Nježno ga izvucite, uklonite sve ostatke i ponovite ako je potrebno.

Dok čistite, očistite i slušalice. Povremeno čišćenje produljit će njihov životni vijek i osigurati da ne prenose štetne bakterije koje bi mogle iritirati vaše uši.

Image
Image

Ponovo pokrenite svoj iPhone

Možda se ne čini povezanim s problemima s priključkom za slušalice, ali ponovno pokretanje iPhonea često je ključni korak u rješavanju problema. To je zato što ponovno pokretanje briše aktivnu memoriju iPhonea (ali ne i njegovu trajnu pohranu, poput vaših podataka; to se neće dirati), što bi mogao biti izvor problema. A budući da je jednostavan i brz, nema pravih nedostataka.

Kako ponovno pokrenuti svoj iPhone ovisi o modelu, ali neke općenite smjernice su:

  1. Držite pritisnutu tipku Power i jednu od tipki Volume (za iPhone 7 to treba bitiGlasnoća gumb dolje).

    Na iPhoneu 6 ili starijem samo držite gumb za uključivanje.

    Image
    Image
  2. Pomaknite gumb klizača slijeva nadesno.
  3. Pričekajte da se vaš iPhone potpuno isključi.
  4. Pritisnite i držite tipku za uključivanje dok ne vidite Apple logo.

Ako držanje pritisnute samo tipke za uključivanje/isključivanje ne pokreće ponovno telefon, pokušajte s tvrdim resetiranjem. Kako ćete to učiniti ovisi o modelu iPhonea koji imate. Ako i dalje ne možete čuti zvuk, prijeđite na sljedeću stavku.

Provjerite svoj AirPlay izlaz

Jedan od razloga zašto možda ne čujete zvuk kroz slušalice je taj što vaš iPhone šalje zvuk na drugi izlaz. iPhone bi trebao automatski prepoznati kada su slušalice priključene i prebaciti zvuk na njih, ali moguće je da se to nije dogodilo u vašem slučaju. Jedan od mogućih uzroka je taj što se zvuk šalje na zvučnik kompatibilan s AirPlayom ili AirPods. Da to provjerite:

  1. Prevucite prstom od dna zaslona iPhonea prema gore da biste otvorili Kontrolni centar (na iPhoneu X i novijim, prijeđite prstom odozgo desno prema dolje).
  2. Dodirnite AirPlay u gornjem desnom kutu Kontrolnog centra za otkrivanje svih dostupnih izlaznih izvora.
  3. Dodirnite Slušalice (ili iPhone, koja god opcija postoji).

    Image
    Image
  4. Dodirnite zaslon ili pritisnite gumb Home za odbacivanje Control Center.

S tim promijenjenim postavkama, zvuk vašeg iPhonea sada se šalje u slušalice ili zvučnike ugrađene u iPhone. Ako to ne riješi problem, postoji još jedna, slična postavka koju treba istražiti.

Provjerite Bluetooth izlaz

Baš kao što se zvuk može poslati na druge uređaje putem AirPlaya, isto se može dogoditi i putem Bluetootha. Ako ste svoj iPhone povezali s Bluetooth uređajem poput zvučnika, moguće je da zvuk još uvijek ide tamo. Najjednostavniji način da to testirate je:

  1. Otvorite kontrolni centar.
  2. Dodirnite Bluetooth ikonu u gornjoj lijevoj grupi ikona tako da ne svijetli. Ovo prekida vezu Bluetooth uređaja s vašim iPhoneom.

    Image
    Image
  3. Isprobajte svoje slušalice sada. Kad je Bluetooth isključen, zvuk bi se trebao reproducirati putem vaših slušalica, a ne bilo kojeg drugog uređaja.

Vaš priključak za slušalice je pokvaren. Što biste trebali učiniti?

Ako ste isprobali sve ove opcije i vaše slušalice i dalje ne rade, vjerojatno vam je utor za slušalice pokvaren i treba ga popraviti.

Ako ste vrlo spretni, vjerojatno možete ovo učiniti sami - ali mi to ne bismo preporučili. iPhone je složen i osjetljiv uređaj, zbog čega ga je običnim ljudima teško popraviti. Osim toga, ako je vaš iPhone još uvijek pod jamstvom, ako ga sami popravite poništavate jamstvo, što znači da vam Apple neće pomoći riješiti probleme koje uzrokujete.

Najbolje bi bilo da ga odnesete u Apple Store na popravak. Započnite provjerom statusa jamstva za vaš iPhone kako biste znali je li popravak pokriven. Zatim dogovorite sastanak u Genius Baru da to popravite. Naravno, uvijek postoji izbor nadogradnje na najnoviji iPhone i napuštanje svijeta žičnih slušalica. Sretno!

Preporučeni: