Apple ili Meta mogu odrediti budućnost Metaverse

Sadržaj:

Apple ili Meta mogu odrediti budućnost Metaverse
Apple ili Meta mogu odrediti budućnost Metaverse
Anonim

Ključni podaci za van

  • Pametni telefoni su jučerašnja vijest, a mnogi misle da je metaverzum budućnost.
  • Meta i Apple veliki su igrači u budućnosti mješovite i virtualne stvarnosti.
  • Oboje su postavljeni na različite pristupe, jedan usmjeren na privatnost, drugi usmjeren na interoperabilnost s nekim prikupljanjem podataka sa strane.
Image
Image

Dok se Apple i Meta sukobljavaju oko toga kako će metaverzum izgledati, sljedećih nekoliko godina je vrijeme kada će se oblikovati budućnost virtualne i proširene stvarnosti - na bolje ili na gore.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg to zna. On već govori zaposlenicima Mete da je tvrtka na putu sudara s Appleom oko, kako kaže, "natjecanja filozofija i ideja", prestajući reći što to znači. Sugerirao je da Meta želi "mnogo veći ekosustav" od Applea, ali ono što se prevodi vrlo je drugačije ako prošlost ima ikakvih pokazatelja.

"Zuckerberg vjeruje da je metaverzum u biti VR prostor. To je zato što poslovni model zahtijeva izgradnju alternativne stvarnosti u kojoj se stvari mogu prodavati", rekao je urednik PC Pro-a i IT stručnjak Jon Honeyball za Lifewire putem e-pošte. Iz tog razloga, on je "prestravljen" jer je Apple već "stavio znatnu rupu u prihode Mete zbog [svoje] pozicije o oglašavanju o kojoj se ne može pregovarati."

Sve oči, svi oglasi, cijelo vrijeme

Kao što Google više nije samo tvrtka za pretraživanje, Meta nije samo tvrtka za društvene mreže. Bilo je to nekoć, ali sada se bavi prodajom oglasa uz sadržaj. Bez obzira na to radi li se o sadržaju fotografija djece vašeg prijatelja ili novinskom članku o globalnom zatopljenju, Meta zarađuje prodajom oglasa koji promoviraju tvrtke. A za to su mu potrebni podaci - puno njih.

"Apple želi vaš novac. Meta želi vaše podatke," rekao je Job van der Voort, izvršni direktor i suosnivač tehnološke tvrtke Remote putem Twittera. To je činjenica koja bi Apple i Metu mogla dovesti u sukob.

Apple radije drži tvrtke poput Mete podalje. Izvješća tvrde da su Appleove nedavne promjene u praćenju iOS-a koštale Metu 10 milijardi dolara 2022. jer nije mogla dobiti informacije potrebne za prodaju oglasa s dobrom izvedbom. Imajući to na umu, a Zuckerberg je vrlo optimističan u pogledu metaverzuma, ne morate previše tražiti da vidite zašto bi on želio da Appleov pristup bude iznimka, a ne pravilo.

Zuckerbergovi komentari došli su na sastanku sa zaposlenicima na kojem je također rekao da "nije baš jasno unaprijed hoće li otvoreni ili zatvoreni ekosustav biti bolji." Ali čini se malo vjerojatnim da će Meta moći prikupiti onoliko podataka iz Appleovih slušalica za mješovitu stvarnost koliko bi mogla sa svojih vlastitih ili drugih sličnih. A to je ključno za tvrtku koja se još uvijek muči od posljednjeg puta kada je Appleov fokus na privatnost ostavio veliku rupu u svom trupu.

Koji od ova dva pristupa dominira ostaje za vidjeti. Očekuje se da će Apple imati spremne slušalice od 3.000 dolara početkom 2023., no malo je vjerojatno da će to biti uređaj za masovno tržište s obzirom na njegovu cijenu. Malo se zna o mogućnostima slušalica. Ali ovdje se računaju filozofije – gdje Apple prednjači, drugi ga obično slijede. A ako će metaverzum biti sljedeća velika granica, ovo je ključno bojno polje, ne samo za Apple i Metu, već za sve.

Image
Image

Ozidani vrt vs. Otvoreni standardi

Privatnost i kontrola imaju svoju cijenu. Meta je dio Metaverse Open Standards Group. Microsoft je još jedan sudionik, a Apple je značajno odsutan. Grupa ima za cilj izgraditi standarde za metaverzum u cjelini, omogućujući interoperabilnost kakvu Apple nikada neće ponuditi. Koji je bolji pristup?

Ako to pitanje zvuči poznato, to je zato što jest. Bili smo ovdje prije - Mac vs. Windows, iOS vs. Android. Ako će sljedeće bojno polje biti virtualna i mješovita stvarnost, čini se da je svijet tehnologije predodređen za isti argument koji vodi desetljećima.

Ali Honeyball ima upozorenje - stvari možda nisu onakve kakvima se čine: "Zuckerberg ne želi da sve bude otvoreno. On očajnički želi da ima prizvuk otvorenosti kako bi držao regulatore podalje."

Preporučeni: